ЗАКРИТИ


м. Київ, Михайлівська, 21

+380 (96) 515 79 79

+38 (093) 414 79 79

Застосування плазмотерапії в гінекології


1 грудня, 2020

Всi новини

Тетяна Шевчук

Лікар гінеколог вищої категорії. Партнер і сертифікований тренер «Multimed School»

Олеся Чиркова

Глава тренерськоЇ та наукової ради «Multimed School»

Оксана Кокошкіна

Провідний юрист «Multimed School»

Аутологічна плазма стає все більш популярною в якості малоінвазивного і неінвазивного методу лікування та профілактики широкого спектру захворювань і станів. Традиційно різні її форми використовуються в ортопедичній і спортивній медицині для полегшення болю шляхом природнього стимулювання загоєння при скелетно-м’язових захворюваннях, таких як тендиніт, артрит, розтягнення зв’язок. При спортивних травмах призводить до прискореного загоєння, швидкому поверненню до регулярних занять і повного полегшення болю. Переваги ін’єкційної плазми і фибринового згустку високо оцінюється стоматологами, а всі варіації плазмотерапіі давно увійшли в практику дерматологів та косметологів.

Продукти аутологічної плазми отримують з цільної крові людини, шляхом центрифугування для видалення еритроцитів. Залежно від застосовуваних пробірок і режимів центрифугування отримують плазму з різним рівнем вмісту тромбоцитів, білків, амінокислот і фібрину. У медичній і науковому середовищі закріплено поділ отриманої плазми на PRP – плазму, збагачену тромбоцитарними факторами росту; плазму з вмістом рівня тромбоцитів близьким до нормального щодо цільної крові – однак вона має розширений білково-амінокислотний комплекс; і плазму з підвищеним рівнем тромбоцитів і фібрину. Теорія, що лежить в основі терапії аутологічної плазмою, була сформована з вивчення процесів природного зцілення, оскільки першою реакцією організму на пошкодження тканини є доставка тромбоцитів в пошкоджену область. Тромбоцити сприяють загоєнню і привертають стовбурові клітини до місця пошкодження. Переходячи від фундаментальної науки до клінічній практики, ін’єкції плазми були застосовані до ослаблених зв’язок, сухожиль і суглобів, із чудовими результатами в плані відновлення.

Метою нашого огляду, є висвітлення досліджень використання продуктів аутологічної плазми (диференційованих форм плазми, препаратів плазми) в області гінекології так і спостереження наших фахівців, оскільки клінічний досвід їх застосування для лікування гінекологічних захворювань обмежений вузьким колом гінекологів, що застосовують дану методику і недостатньо розкритий в спеціалізованих дослідженнях.

Застосування продуктів плазми, які використовуються в гінекології для лікування різних захворювань, так само ґрунтуються на механізмах регенерації, що включають процес загоєння ран і ініціювання запальних реакцій описаних вище, тому варто окремим блоком винести їх застосування в оперативній гінекології.

Варто розділити передопераційну підготовку пацієнта і післяопераційну реабілітацію за допомогою препаратів плазми. Правильний вибір тактики лікування і підбору відповідного препарату, в комбінації із класичними методами дозволять прискорити загоєння ран і знизити ризик післяопераційних ускладнень, як у планових так і у ургентних пацієнтів, і при необхідності корегувати процес лікування, особливо в тих випадках, коли виникають виразки і погано загоюються рани

 Якщо розглядати спеціалізовані дослідження, то варто відзначити спостереження клінічної групи під керівництвом Tehranian, що вивчала вплив PRP на процеси загоєння ран у жінок, що перенесли кесарів розтин з групи ризику виникнення ускладнень. Розбивши 141 пацієнта на дві групи вони застосували PRP при лікуванні 70 клінічних випадків і порівняли їх з 71 пацієнтом з контрольної групи без застосування PRP. Критеріями включення до групи ризику виникнення ускладнень були: індекс маси тіла (ІМТ)> 25 кг / м2, попередній кесарів розтин, діабет, повторна вагітність, використання кортикостероїдних препаратів і анемія. Було відзначено значне зниження почервоніння, набряку, екхімози, виділень у пацієнтів, що отримували PRP в порівнянні з контрольною групою (85,5% / 72%). Група Tehranian прийшла до висновку, що PRP є ефективним терапевтичним підходом до загоєння ран, і при його застосуванні можна очікувати більш швидкого загоєння ран через присутність більшої кількості тромбоцитів і факторів росту. 

Ці дані корелюються з даними дослідження Феннінга, проведеного на 55 пацієнтах, які перенесли великі гінекологічні операції, в якому продукти плазми були безпосередньо застосовані в зоні операції. Автори виявили, що ін’єкції плазми в гінекологічній хірургії, були ефективні для зменшення больових синдромів з травматичними операційними впливами і не мали будь-яких побічних ефектів

Наші власні спостереження показали ефективність ведення планових пацієнтів з доопераційної підготовкою, що включає застосування ін’єкцій плазми з концентрацією тромбоцитів «Norma» в зону втручання на протязі двох тижнів до дати операції з інтервалом 3-5 днів, а так само включення ін’єкцій плазми в програму постопераційного догляду, починаючи з третьої доби. Терміни загоєння ранових поверхонь і отже знаходження пацієнта на ліжку скоротилися в середньому на 10-15%, при цьому не було виявлено ніяких постопераційних ускладнень, у порівнянні із пацієнтами,що отримували класичне лікування і догляд без включення плазмотерапії в програму лікування.

Застосування багатої тромбоцитарной плазми або плазми з підвищеним рівнем тромбоцитів і фібрину доцільно при веденні ургентних хворих у постопераційному догляді, при цьому остання форма плазми ефективна для лікування рубців, що погано загоюються.

Для лікування ми використовували пробірки української марки «ММ Медик», як відповідні за вимогами стерильності і безпеки, а так же стабільності характеристик одержуваного матеріалу. Ми наполегливо не рекомендуємо використовувати пробірки, які не пройшли оцінки відповідності, як  медичні вироби другого або третього класу безпеки або визнані медичними виробами ін-вітро, оскільки існує ризик введення пацієнту супутніх речовин, здатних завдати шкоди його здоров’ю або зараження його внаслідок недостатньої стерильності. До того ж стабільність одержуваного продукту плазми на несертифікованих пробірках може істотно коливатися від виробу до виробу.

Дослідницька група під керівництвом Hua провела рандомізоване клінічне дослідження, щоб порівняти ефективність застосування аутологічної плазми із лазерним лікуванням доброякісної цервікальної ерозії шийки матки у 120 пацієнтів. Вони двічі вводили PRP в область ерозії шийки матки з інтервалом в 1 раз на тиждень 60 пацієнтам, в той час як у 60 інших пацієнтів було застосовано лікування лазером. Вони виявили, що показник повного лікування склав 93,7% в групі , що лікувалась плазмотерапією і 92,4% , в тих пацієнтів, що отримували терапію лазером. При цьому середній час до відновлення епітелію було значно коротшим в групі, що отримувала плазму. Частота побічних ефектів лікування (Наприклад, вагінальних виділень або вагінальних кровотеч) була набагато нижче в групі, що одержувала аутологічну плазму, ніж в групі, що лікувалася лазером. Таким чином застосування продуктів аутологічної плазми виявилося багатообіцяючим для лікування ерозії шийки матки, оскільки воно давало більш короткий час загоєння тканин і більш м’які побічні ефекти, ніж лазерне лікування.

Наші спостереження також підтверджують позитивний вплив продуктів плазми на слизові поверхні вагінально-маточного комплексу, припинення деструктивних і ерозійних процесів і відновлення ендометрію.

 3) лікування симптому дистрофії вульви при багатьох дерматологічних і аутоімуних захворюваннях за допомогою аутологічної багатої тромбоцитарної плазми.

 Дистрофічні явища при лікуванні як склерозуючого лишая або екземи, що не реагують на лікування кортикостероїдами. Склерозуючий лишай викликає великі рубці з прогресуючою втратою малих статевих губ, герметизацію кліторального капюшону і його руйнування, також прогресуючий свербіж, діспауренію і генитальну кровотечу. Він здійснює значний негативний вплив на якість життя пацієнтів, викликаючи порушення фізичної та сексуальної активності, тим самим розвиваючи емоційні та психологічні проблеми. Це захворювання лікується місцевими і системними кортикостероїдами. Застосування продуктів плазми у випадках резистентних до стероїдної терапії, було випробувано Behnia-Willison у 28 пацієнтів. Пацієнти отримували три процедури PRP з інтервалом від 4 до 6 тижнів і повторний курс через 12 місяців. Майже у всіх пацієнтів спостерігалося клінічне зменшення розміру їх уражень, і у 28,6% пацієнтів ураження повністю зникали після лікування PRP. Зменшувалася відчуття болю і були відсутні ускладнення. Дослідники прийшли до висновку, що ін’єкції PRP, таким чином, можна вважати ефективною терапією для склеротичного лишаю. 

При урогенітальних розладах диференційовані форми плазму є так само ефективним засобом.

1) Генітальні фістули лікуються багатьма консервативними і хірургічними методами лікування. Команда Bodner-Adler в своєму системному огляді, визначила, що невеликі фістули можна лікувати консервативно за допомогою різних методів лікування, включаючи PRP, із успішністю, що коливається в діапазоні від 67% до 100%. PRP було випробувано при лікуванні везіковагінальних фістул як новий, малоінвазивний підхід. Ширван з співавт., Провів дослідження на 12 пацієнтах, , що отримували ін’єкції PRP навколо фістули в тканину, а її поверхня оброблялася ін’єкційним фибрином. Спостереження тривало протягом 6 місяців і показало клінічне одужання у 11 пацієнтів, підтверджене даними трансвагінальних оглядів і цистографії. Було визначено, що поєднання PRP і PRF є безпечним, ефективним мінімально інвазивним підходом для лікування вагінальних фістул, при якому відпадала необхідність відкритої хірургії. Mongardini надав огляд позитивного лікування клінічного епізоду складного ятрогенного низько-ректовагінального свища, що лікували шляхом імпланту, взятого зі слизової оболонки щоки і впливу PRP.

Особливо актуальною є профілактика і лікування фістул і свищів неовагін транссексуальних пацієнток після гендерно-реконструктивної хірургії, що складають найбільшу небезпеку для їхнього здоров’я і функціональності всього новоствореного урогенітального комплексу. Зараз ми продовжуємо дослідження по цьому напрямку, але попередні дані вже дають обнадійливі результати.

2) Генітальний пролапс. Gorlero et al. провели проспективне обсерваційне дослідження 10 пацієнток, яким була потрібна операція з приводу рецидиву пролапсу  (стадія II або вище). Комбінуючи оперативні техніки з ін’єкціями PRF. Успішність втручання склала 80%. Сексуальна активність збільшилася на 20% без діспареунії. Вони прийшли до висновку, що використання PRF для відновлення пролапсу було пов’язано із хорошими функціональними результатами. 

3) PRP при тонкому ендометрії. Ендометрій грає важливу роль в досягненні оптимальних результатів допоміжних репродуктивних технологій. Зростання ендометрію після неадекватної стимуляції яєчників може бути недостатнім, що призводить до поганих результатів циклів ЕКО. Для поліпшення товщини ендометрію були запропоновані різні стратегії, особливо в резистентних випадках. PRP є новою терапією, яка була випробувана у таких пацієнтів Група авторів під керівництвом Colombo досліджували вісім пацієнтів, які проходили лікування PRP. Критеріями включення були жінки з більш ніж трьома скасованими кріопереносами через погане зростання ендометрію (<6 мм), жінки з негативним гістероскопічним скринінгом патології ендометрію і жінки з негативним бактеріологічним скринінгом. Після застосування PRP товщина ендометрію в семи випадках була задовільною. Позитивний тест на бета-гомохоріонічний гонадотропін був виявлений у шести жінок. Дослідники прийшли до висновку, що множинні невдачі імплантації були викликані неефективною експресією молекул адгезії, які потенційно можуть бути поліпшені за допомогою застосування PRP. Аналогічно, Zadehmodarres зі співавторами, в своєму пілотному дослідженні, включили 10 пацієнтів, у яких в анамнезі були скасовані цикли через неадекватне зростання (<7 мм). Вони виявили, що товщина ендометрію збільшилася через 48 годин після першого застосування PRP і сягнула понад 7 мм після другого застосування PRP у всіх пацієнтів. Підсадка ембріона була проведена у всіх пацієнтів. П’ять пацієнток завагітніли (50%), і у чотирьох з них вагітність пройшла нормально. Вони прийшли до висновку, що PRP був ефективний для росту ендометрію у пацієнтів з тонким ендометрієм.

Із застосуванням диференційованих форм плазми в естетичній гінекології, комбінуванні її з іншими техніками лікування і новітніми дослідженнями в цьому напрямку гінекології ви можете ознайомитись на вебінарі Тетяни Шевчук, який відбудеться 11 грудня 2020 році під егідою «Multimed School»

Мультимед!

Ми знаємо про плазму все!

ЗАКРИТИ

Порядок скасування заходу інформальної освіти


І. ВСТУП

1. Цей порядок поширюється на  навчальний захід “Основи плазмотерапії в стоматології”.

ІІ. ПЕРЕДОПЛАТА І ГАРАНТІЯ МІСЦЯ

1. Місце на навчальному заході гарантується при внесенні передоплати. Сума передоплати становить 4900 грн.

2. Передоплата є гарантією місця на навчальному заході.

3. Учасники, що записалися на навчальний захід і не внесли передоплату, не можуть брати участь у заході.

ІІІ. ВІДМОВА ВІД УЧАСТІ У ЗАХОДІ

1. Відмова від участі в навчальному заході направляється, не пізніше ніж за сім діб, виключно в електронній формі на адресу Виконавця.

2. Не приймається відмова по телефону, особисто, передані адміністратору або через іншого учасника. Відмова вважається прийнятою, якщо на лист отримано відповідь.

3. Якщо учасник не направив відмову або не отримав підтвердження на відмову, він не може претендувати на повернення суми попередньої оплати.

4. Учасник приймає на себе всі ризики недоставки листа і самостійно врегулює свої обставини, пов’язані з доступом до електронної пошти. Не спрацьовують жодні причини НЕ повідомлення про відмову, в тому числі «поважні» (хвороба, відсутність доступу до комп’ютера і т.п.).

ІV. НЕПОВОРОТНИЙ ДЕПОЗИТ І ПОВЕРНЕННЯ ОПЛАТИ ЗА УЧАСТЬ У ЗАХОДІ

1. За кожний навчальний захід встановлюється сума неповернутого депозиту. Сума публікується на сайті, і становить 25 % від повної суми вартості навчального заходу. Депозит не повертається при відмові від участі у навчальному заході, в тому числі: при фактичній неявці, при відсутності з «поважних» причин. Цей депозит компенсує адміністративні витрати на організацію заходу.

2. Сума оплати за захід повертається за вирахуванням безповоротного депозиту.

3. Повернення проводиться тільки тим учасникам, які повідомили про свою відмову згідно з правилами, встановленими в розділі «Відмова від участі у заході».

4. На суму повернення не впливають жодні обставини приватного життя учасника, в тому числі «поважні».

5. У разі скасування навчального заходу з ініціативи організатору сума передоплати повертається в повному обсязі.

6. Перенесення оплати на інший навчальний захід або іншому учаснику не проводиться.