ЗАКРИТИ


м. Київ, Михайлівська, 21

+380 (96) 515 79 79

+38 (093) 414 79 79

Плазмотерапія в лікуванні остеоартрозу колінних суглобів.


07 травня, 2020

Всi новини

Олександр Форманюк

лікар-травматолог
сертифікований тренер MultiMed School з плазмотерапії

Остеоартроз колінних суглобів – поширене захворювання, яке призводить до погіршення фізичного стану, до втрати працездатності, а також до соціальних і психологічних проблем.

Остеоартроз – це хронічна артропатія, що характеризується ураженням і руйнуванням структур суглобу, а також гіпертрофією кісткової тканини, що має прояв у розвитку остеофітів.

Остеоартроз- одне з найпоширених захворювань суглобів, яке може привести пацієнта до інвалідізації.

Як правило, гонартроз вражає всі три елементи суглобу: підхрящеву кісткову тканину, синовіальну оболонку і хрящ.

Клінічно, остеоартроз  має поступовий прояв – розвивається болем, скутістю і припухлістю суглоба.

До 50 років, чоловіки частіше страждають даним захворюванням, а після 65 років-жінки в два рази більше, ніж чоловіки.

Метою нашого дослідження стала оцінка стану пацієнтів, які страждають на остеоартроз колінних суглобів, при терапії шляхом ін’єкцій збагаченої тромбоцитами плазми.

Терапія аутологічної плазмою- це метод лікування, заснований на ін’єкційному введенні аутологічної плазми, збагаченої тромбоцитами. Тромбоцити є джерелами ФР (факторів росту), хемокінів, цитокінів (серотонін, гістамін, допамін, простогландини), так само вони містять іони Са ++, К +, АТФ, АДФ, фактори згортання, еластази, лізоцим, протеази, фунгіцидні та антибактеріальні білки .

Тромбоцити містять близько 1500 білків, тим самим вони здатні впливати на різні репаративні і фізіологічні процеси в тканинах.

Нормальна концентрація тромбоцитів в крові людини коливається в межах від 150 000 од / мкл до 400 000 / мкл.

При отриманні збагаченої тромбоцитами плазми – кількість тромбоцитів збільшується від 2 до 4-х разів (в залежності від методики та тривалості збагачення) і як правило доходить до 1 000 000 од / мкл.

В регенерації безпосередню участь відіграють такі фактори росту:

  • PDGF – тромбоцитарний фактор росту, який стимулює клітинний ріст, зростання нових судин і синтез колагену;
  • FGF – фактор росту фібробластів, який відповідає за відновлення тканин, клітинний ріст, синтез еластину, колагену і гіалуронової кислоти;
  • EGF – епідермальний фактор росту, що стимулює зростання епітеліальних клітин і ангіогенез;
  • VEGF – фактор росту ендотелію судин, який стимулює утворення нових судинних і ендотеліальних клітин;
  • TGF- ß – трансформуючий фактор росту ß, що відповідає за стимуляцію зростання і регенерацію епітеліальних і судинних ендотеліальних клітин;

В результаті лікування суглобів аутологічної плазмою, збагаченої тромбоцитами, ми очікуємо наступних біологічних ефектів: міграцію стовбурових клітин до місця пошкодження, збільшення клітинної репродуктивності і синтетичної активності клітин, протизапальну, антимікробну і знеболюючу дію. Все, вище перераховані біологічні ефекти, відображаються на загальному стані пацієнтів, шляхом появи видимих ​​результатів, таких як: зменшення і купування синовіту, зниження інтенсивності і характеру болю, загоєння ушкоджень хряща, нормалізація вироблення синовіальної рідини.

У нашому дослідженні брали участь 50 амбулаторних пацієнтів (30 чоловіків і 20 жінок) з патологією колінних суглобів. З діагнозом деформуючий остеоартроз колінних суглобів II ступеня 35 чоловік і 15 чоловік з ДОА колінних суглобів III ступеня.

З анамнестичних даних пацієнтів ясно, що давність патологічного процесу варіюється від 2-15 років. На момент звернення пацієнти скаржилися на болі в області колінних суглобів, в спокої і при навантаженнях, на обмеження рухів, набряклість.

Всі пацієнти були обстежені відповідно до протоколів, які включають в себе: загальноклінічні дослідження, загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, ревмопроби, а так само візуалізуюча діагностика (рентгенографія, МРТ).

Отримання збагаченої тромбоцитами плазми проводилося шляхом одноразового центрифугування власної венозної крові пацієнта. У кожного пацієнта проводився забір венозної в кількості 9-10 мл, з якої виділялося до 4-х мл плазми. Отримана збагачена тромбоцитами плазма вводилася внутрисуглобно через медіальний або латеральний доступ.  Внутрисуглобні ін’єкції виробляли 1 раз в 10 днів, в кількості 6 процедур.

Варто відзначити, що до групи не увійшли пацієнти зі станами, які є протипоказаннями до проведення терапії збагаченої тромбоцитами плазмою, такими як: анемії середнього та важкого ступеня, тромбоцитопенії (менше 100 000 / мкл), прийом антикоагулянтів, гострі інфекційні процеси, онкологічні захворювання, вагітність . Так само перед процедурою, пацієнтам було рекомендовано скасувати застосування антикоагулянтів (за 2 тижні), за тиждень скасувати прийом нестероїдних протизапальних препаратів, обмежити прийом анальгетиків за 2-3 дня до і після процедури, відмовитися від куріння і вживання алкоголю, від прийому смаженої і жирної їжі, а так само відмовитися від занять спортом і відвідування сауни за 2 дні до процедури.

Всі пацієнти були розділені на дві групи за віковим показником. У першій групі знаходилися пацієнти у віці від 25-45 років, у другій групі знаходилися пацієнти старше 45 років.

Результати та їх обговорення.

Аналіз оцінки ефективності лікування деформуючого остеоартрозу колінних суглобів проводився за допомогою клінічного обстеження, за допомогою оцінки пацієнтом болю в спокої і русі по ВАШ від 0 до 100 мм.

У 35 хворих була встановлена ​​II рентгенологічна стадія остеоартрозу колінних суглобів і у 15 пацієнтів була встановлена ​​III рентгенологічна стадія захворювання.

У більшості пацієнтів (84%) відзначалося обмеження обсягу рухів, в основному згинання, в уражених колінних суглобах.

За ВАШ вираз больового синдрому варіювалася від 37 до 100 мм.

Починаючи з першого тижня лікування, пацієнти стали відзначати зменшення болю в середньому на 15-20%. Однак достовірна позитивна динаміка спостерігалася у пацієнтів через 4 процедури.

 За шкалою ВАШ біль в спокої

перша група друга група
до лікування37,3 мм 43,3 мм
на 10 день36,4 мм40,2 мм
на 20 день31,44 мм35,5 мм
на 30 день26,2 мм29,9 мм
на 40 день18,6 мм25,4 мм
на 50 день15,4 мм20,2 мм
на 60 день11,3 мм18, 3 мм

За шкалою ВАШ біль при русі

перша групадруга група
до лікування64,8 мм84,3 мм
на 10 день59,8 мм74,2 мм
на 20 день43,4 мм54,2 мм
на 30 день39,5 мм40,3 мм
на 40 день33,2 мм35,2 мм
на 50 день20,1 мм30,5 мм
на 60 день14,3 мм27,7 мм

Висновки.

Остеоартроз є актуальною проблемою травматології. Основним видом лікування даного захворювання є прийом НПЗП, хондропротекторів. Поряд зі зменшенням болів і поліпшенням рухливості суглобів, препарати НПЗП викликають небажані побічні ефекти, в основному з боку шлунково-кишкового тракту. У зв’язку з цим все більшої популярності набуває терапія збагаченої тромбоцитами плазмою. Наступ стійкого терапевтичного ефекту проявляється через 7-14 днів і триває від 6-9 місяців.

У пацієнтів у другій групі знеболювання після внутрішньосуглобових ін’єкцій плазми зазначалося пізніше. Сміємо припустити, що це пов’язано з більш тривалим періодом захворювання і з переходом в хронічну стадію.

Лікування плазмою збагаченої тромбоцитами є сучасним, безпечним, доступним методом, що не вимагає істотних матеріальних витрат, який можна застосовувати в амбулаторній практиці лікаря.

ЗАКРИТИ

Порядок скасування заходу інформальної освіти


І. ВСТУП

1. Цей порядок поширюється на  навчальний захід “Основи плазмотерапії в стоматології”.

ІІ. ПЕРЕДОПЛАТА І ГАРАНТІЯ МІСЦЯ

1. Місце на навчальному заході гарантується при внесенні передоплати. Сума передоплати становить 4900 грн.

2. Передоплата є гарантією місця на навчальному заході.

3. Учасники, що записалися на навчальний захід і не внесли передоплату, не можуть брати участь у заході.

ІІІ. ВІДМОВА ВІД УЧАСТІ У ЗАХОДІ

1. Відмова від участі в навчальному заході направляється, не пізніше ніж за сім діб, виключно в електронній формі на адресу Виконавця.

2. Не приймається відмова по телефону, особисто, передані адміністратору або через іншого учасника. Відмова вважається прийнятою, якщо на лист отримано відповідь.

3. Якщо учасник не направив відмову або не отримав підтвердження на відмову, він не може претендувати на повернення суми попередньої оплати.

4. Учасник приймає на себе всі ризики недоставки листа і самостійно врегулює свої обставини, пов’язані з доступом до електронної пошти. Не спрацьовують жодні причини НЕ повідомлення про відмову, в тому числі «поважні» (хвороба, відсутність доступу до комп’ютера і т.п.).

ІV. НЕПОВОРОТНИЙ ДЕПОЗИТ І ПОВЕРНЕННЯ ОПЛАТИ ЗА УЧАСТЬ У ЗАХОДІ

1. За кожний навчальний захід встановлюється сума неповернутого депозиту. Сума публікується на сайті, і становить 25 % від повної суми вартості навчального заходу. Депозит не повертається при відмові від участі у навчальному заході, в тому числі: при фактичній неявці, при відсутності з «поважних» причин. Цей депозит компенсує адміністративні витрати на організацію заходу.

2. Сума оплати за захід повертається за вирахуванням безповоротного депозиту.

3. Повернення проводиться тільки тим учасникам, які повідомили про свою відмову згідно з правилами, встановленими в розділі «Відмова від участі у заході».

4. На суму повернення не впливають жодні обставини приватного життя учасника, в тому числі «поважні».

5. У разі скасування навчального заходу з ініціативи організатору сума передоплати повертається в повному обсязі.

6. Перенесення оплати на інший навчальний захід або іншому учаснику не проводиться.